32. MICROSOFT PROGRAMOK ALAPISMERETEK

Billentyű kombinációk

Keresés: Ctrl+F
Másolás: Ctrl+C
Kivágás: Ctrl+X
Beillesztés: Ctrl+V
Nyomtatás: Ctrl+P
Gép altatás: Windows+L
Legutóbbi művelet visszavonás: Ctrl+Z
Legutóbbi művelet ismétlése: Ctrl+Y
Teljes fókuszban lévő terület vagy ablak tartalmának kijelölése: Ctrl+A

Dokumentum megnyitása: dupla bal klikk

Amennyiben egy dokumentumot "olvasásra" tudunk megnyitni, az azt jelenti, hogy az adott dokumentum valaki másnál épp meg van nyitva. 
Tudunk benne dolgozni, szerkeszteni, de menteni csak másként, vagy másolatként tudjuk, nem az eredeti fájlt. 

Ezért ha pl. az ÜZENO excel-t csak "olvasásra" tudjuk megnyitni, de egy adott bejegyzésnél rögzíteni szeretnénk, hogy olvastuk, láttuk, akkor meg kell kérni azt az embert akinél a dokumentum épp nyitva van, hogy zárja be. Ezt követően az excel megnyitható "szerkesztésre." 

Egér gombjai

A bal gombot használjuk legtöbbször. Ha ezzel egyet kattintunk, akkor kiválasztunk vagy megjelölünk valamit: például egy program egyik menüpontját, egy helyet a szövegben, ahova írni akarunk, vagy azt az internetes hivatkozást, amit követni kívánunk.

A dupla kattintás két dolgot jelenthet: egy program jelére (ikonjára) alkalmazva a program elindítását, egy mappára klikkelve pedig annak kinyitását és tartalmának megtekintését.

De egérrel akár odébb is húzhatunk valamit: csak rá kell mutatnunk, majd lenyomjuk a bal gombot (ezzel megfogjuk a mutatott dolgot), arrébb húzzuk az egeret (a nyíllal együtt mozog a mutatott dolog is), majd elengedjük a bal gombot, ezzel elengedve (és letéve) a húzott dolgot is. Ezt hívják "fogd és vidd" módszernek. Mit lehet fogni és vinni? Például egy fájlt egyik mappából a másikba: ez a másolás vagy áthelyezés.

Jobb gombbal kattintva az adott dologhoz (például egy programhoz) tartozó opciókat, tennivalókat hívhatjuk elő, egy rövid menü formájában. Ha például egy program sem fut, és a képernyő közepén jobb gombbal kattintunk a "semmire" (ezt a Windowsban Asztalnak hívják), az Asztallal kapcsolatos műveleteket (például a háttérkép megváltoztatását) hajthatjuk végre.

EGYÉB MŰVELETEK

1. Excel - ha pl egy excelben több cellában is szerepelnek számértékek és minket az összes cellában szereplő adatok együttes összege érdekel, akkor az összes cellát összehúzod, és azokat az excel (jobb alsó sarokban) automatikusan összeadja. 
Amennyiben az értékek előtt - előjel van, összehúzásnál az excel elvégzi az összeadás / kivonás műveleteket, és aszerint összegez. 

2. Amennyiben az adott excelnek több cellájában szerepel érték, de csak kiválasztott cellák összegeire van szükség, úgy a Ctrl gombot nyomva tartva kattintunk azon mezőkre melyek összegzésére van szükség. 

 

Jelen körlevél visszavonásig érvényes.

Jelen körlevél egyes rendelkezéseinek változása esetén új körlevél kerül kiadásra. Az új, ebben a témában kiadott körlevélben nem szabályozott esetekben az eredeti körlevélben leírtak az érvényesek és irányadóak.

Felelősségem teljes tudatában aláírásommal igazolom, hogy a fent leírtakat megértettem, betartom, attól való eltérés esetén a felelősséget vállalom és az anyagi kárt maradéktalanul megtérítem:


Share this post