NAPSZEMÜVEG ALAPOK

A CÉG TÖRTÉNETE

  • A Bizancot 1996-ban alapította Vartek Katalin. Első üzletét Budapest belvárosában, a Deák Ferenc utcában nyitotta meg. A cég a kezdetektől fogva olasz és francia divattervezők cipőit, táskáit és kiegészítőit forgalmazta Magyarországon. 
  • A cég küldetése mind a múltban, mind a jelenben az egyedülállóság, mely jelenti az üzlet és az árukészlet igényességét, az eladók kedves, ápolt és tájékozott fellépését és a kollekciók legszélesebb skálán való bemutatását.
  • A cég igyekszik mindazon divatcikkeket Magyarországon elérhetővé tenni, melyek a világ legnagyobb üzletházaiban is megtalálhatóak Los Angelestől Tokióig.
  • A cég az alábbi üzleteket üzemelteti:
  • Plastik by Sun and Eye - nyitás: 2014. március 24. - Váci utca 9.

AZ ÜZLETEK PROFILJA

A Sun and Eye, fő profilja napszemüvegek és divat kiegészítők forgalmazása. 

Az üzletek célja, hogy egyéb optikai és látszerész üzletekkel ellentétben a szemüveget mint divatcikket értékesítse, ne pedig mint egy “egészségügyi segédeszközt”. Ezt a hanfulatot és feelinget sugallja az üzlet egyedülálló kivitelezése is mind anyagválasztás, mind formák tekintetében. A Sun and Eye üzletek belső tervezése, kivitelezése és design-ja a cég saját terméke, mely jogvédett.

A cégcsoport komoly figyelmet fordít a termékek darabonkénti kiválasztásától kezdve, egészen az eladók ruhájának megtervezéséig, ezáltal próbálván átadni a “sun and eye feelinget”, mely megkülönbözteti minden más a piacon megtalálható üzlettől.

Az üzletek célcsoportja 5 és 40 év közötti városi fiatal gyerekek, nők és férfiak, akik sokat adnak a divatra, egyedi megjelenésre, valamint nyitottak az új design termékekre, kiegészítőkre. Olyan üzleteket látogatnak, ahol minőséget kaphatnak elérhető áron. A stílusos megjelenés számukra minden nap fontos.A munkatársakkal és fogyasztókkal kapcsolatos viselkedés etikája a termék és az értékesítés tekintetében.

SOCIAL MEDIA

A fiatal aktív internet használó vásárlóknak minden vásárláskor fel kell hívni a figyelmüket, hogy kövessenek minket instagramon és facebookon, hiszen ott tájékozódhatnak új kollekcióinkról, akcióinkról, részt vehetnek játékainkban és nyerhetnek is.

SUN AND EYE INSTAGRAM

@sunandeye

#sunandeye

 

SUN AND EYE FACEBOOK

facebook.com/sunandeye

 

Minden kolléga, aki magáról készít fényképet valamelyik termékünkben, minden egyes alkalommal tag-elje rajta a Sun And Eye-t! #sunandeye

ÉRDEKESSÉG

A legenda szerint már Néró is viselt napszemüveget, hisz az uralkodó nem látta a naptól a gladiátorok küzdelmét, így drágaköveket foglaltatott egy furcsa keretbe, hogy a színes, fényszűrős lencséken keresztül nézhesse a harcot.

A szemüveg felfedezőjeként az angol származású Roger Bacon ferencrendi szerzetest tartják számon. Könyveinek hatására Olaszországban az 1280-as években készültek el az első szövegre helyezhető olvasó lencsék. 

A fél szemre való lencse a monokli volt, zsinóron gomblyukba erősítve. Két szemre akár különböző lencséket egyszerre a lornyonban alkalmaztak, ami az egyik kézben tartva, lefoglalta azt. Kétkezes munkához a csíptetős cvikkert használták. A mai, száras szemüveg csak a 18. században vált általánossá.

Az első, színezett lencséjű napszemüveg a 20. század elején készült. Ahhoz azonban, hogy elnyerhesse mai formáját, és hogy általános, sőt, divatos viseletté váljon a US Air Force-nak köszönhető, aki napvédő eszközöket rendelt a nagy magasságban repülő pilótái számára, hogy megvédje a szemüket az igen erős UV-sugárzástól. A napszemüveg így vált “repülősdivattá”, amit aztán McArthur tábornok, a Csendes-óceáni erők főparancsnoka népszerűsített szerte a világon azzal, hogy állandóan napszemüvegben nyilatkozott a sajtónak.

MIT KELL TUDNIA EGY TÖKÉLETES NAPSZEMÜVEGNEK?

Nem elég, hogy divatos legyen, és tiszta, hordani is kell. A vásárlók figyelmét arra kell felhívnunk, hogy a napszemüvegek között nagy a minőségi eltérés, és sokan nem megfelelően választanak szemüveget. Természetesen számít az ár és a külcsín, de sokkal fontosabb, hogy óvjuk a szemünket a káros sugárzástól. Egy rossz szemüveg többet árt, mint használ. Üzletünkben csak és kizárólag UV szűrős napszemüvegek vannak, melyek megvédik a szemet a káros sugaraktól.

Az UV-sugarak láthatatlanok, de egy jó szemüvegnek ezek ellen kell védeni a szemet. Ha sok sugárzás éri a szemet, kipirosodhat, begyulladhat. Azok a napszemüvegek, amelyek csak a látható sugarak ellen védenek, sokkal rosszabbat tesznek a szemnek, mivel a sötét üveg mögött jobban kitágul a pupilla és több sugárzás éri. A napszemüveg minősége nem a sötétebb üvegtől függ.

Az „UV 400” jelzés azt a hullámhosszt jelenti, ami alatti tartományban képes az ultraviola sugárzást leblokkolni a szemüveglencse. A hétköznapokon elég ez a tartomány, de tengerparton és a hegyekben ennél komolyabb védelemre van szükség.

Fontos, hogy a szemüveglencse színe is számít, igaz semmilyen hatása nincs az UV-védelemre. A szürke és a barna szín a legoptimálisabb. Minden más színnél kell egy kevés idő, mire a szem hozzászokik. A szemüvegnek elég nagynak kell lennie, hogy oldalról, (a visszaverődő sugarak miatt) alulról és felülről is védett legyen a szem.

Az Európai Uniós szabályozásnak megfelelően a CE-jel garantálja a minimum minőségi standardot.

Ha a napszemüveget vezetés közben szeretné használni a vásárló, érdemes olyan keretet ajánlani, amely a látómezőt nem csökkenti. Napszemüveg hordása nem ajánlott sötétedéskor és éjszaka, mert feleslegesen tesszük ki magunkat és másokat veszélynek.

Más szemüveget kell viselni vezetésnél, mint síelésnél, vagy a strandon, vitorlázásnál. A hó és a fehér homok illetve a víz a napsugarak 90%-t visszaverik, ezért lehet leégni napernyő alatt is.

A NAPSZEMÜVEG LENCSÉK

A napszemüvegeket, arra használjuk, hogy megakadályozzunk bizonyos fény hullámhosszokat, hogy áthaladjanak a lencsén, vagy hogy gyengítsük az intenzitásukat. A napszemüveg lencséit azért hívjuk elnyelő lencséknek, mert az őket ért sugárzás legnagyobb részét elnyelik.

A LENCSE ANYAGAI

A napszemüveglencse-gyártásban általában 4 anyagot használnak: üveget, CR-39-et, polikarbonátot és akrilt. Mindegyik anyagnak megvannak az előnyei és a hátrányai.

Üveg lencsék 

Az üveglencse előnyei:

• az optikai üveg kiváló tisztaságú, nem homályos

• az üveg nehezebben karcolódik, nagyon ellenálló és kemény anyag

• az üveg mindkét oldala csiszolható, így a legkiválóbb optikai tisztaságot lehet biztosítani

• az üveg jól bírja a szélsőséges hőmérsékleteket

Az üveglencse hátrányai:

• az üveglencse nehezebb mint a CR-39, az akril és a polikarbonát lencse

• az üveglencse méretét és alakját behatárolja a felhasználható öntőformák mérete és alakja

• az üveg sokkal drágább, mint a műanyag

CR-39 (Allvl-Dytzlycol Carbonate) lencsék

A Pittsburgh Plates and Glass (PPG) nevű vállalat fejlesztette ki az úgynevezett Columbian Resins (CR) optikai műanyagot, amely erősnek és ellenállónak bizonyult és optikailag is megközelítették az üveg minőségét, ez az anyag kapta a CR-39 nevet.

A CR-39 lencse előnyei:

• az üvegnél sokkal ütésállóbb, azonban nem törésálló

• a CR-39 lencse fele olyan súlyos, mint az üveg

• a CR-39 az üvegnél nem, de az akrilnál kopásállóbb

A CR-39 lencse hátrányai:

• a CR-39 lencse karcállóbb mint a polikarbonát és az akril, de nem annyira, mint az üveg

• a CR-39 magas hőmérsékleten eldeformálódhat

Polikarbonát lencsék 

A polikarbonát jó minőségű termoműanyag, jellemzője a tisztaság, hő- és lángellenállás. Különlegesen jó ellenállás szélsőséges hőmérsékleti viszonyok között.  A speciális napszemüveg színeket és ultraibolya gátló kémia anyagokat a gyártás során adják hozzá a polikarbonáthoz.

A polikarbonát lencse előnyei:

• a polikarbonát lencse a piacon kapható lencsék közül a leginkább törésellenálló, azonban ez a lencse sem törésbiztos

• a polikarbonát lencse pehely könnyű

Az polikarbonát lencse hátrányai:

• a polikarbonát a legkevésbé karcálló. Természeténél fogva nagyon puha, hajlékony anyag. Általában különböző bevonatok hozzáadását igényli a karcálló képesség javítása érdekében

• a polikarbonát lencse alulmúlja az üveg optikai tisztaságát.

Akril lencsék

Az akril viszonylag jó keménységgel és optikai tisztasággal rendelkező, nagyon gazdaságos lencse alapanyag. A piacon kapható olcsóbb napszemüvegek többsége akril lencsés.

Az akril lencse előnyei:

• olcsó előállítási költségek

• pehelykönnyű

Az akril lencse hátrányai:

• az optikai minősége gyengébb az üvegnél, a CR-39-nél és a polikarbonátnál

• könnyen karcolódik

• magas hőmérséklet eldeformálhatja a lencsét.

Lencse-kezelési eljárások

Gyakran szükséges, vagy ajánlott a lencséket bizonyos kezelési eljárásoknak alá vetni ahhoz hogy a napszemüvegek megfeleljenek a követelményeknek. Az eljárások ütésálló-képesség javítását, karcellenálló bevonat, tükör-bevonat, visszaverődés-gátló bevonat alkalmazását, polarizációt, illetve fotokrómos bevonat alkalmazását jelentik.

Polarized (Polarizált)

A polarizálás alapja a szelektív fénycsökkentés. A polarizált lencse legfontosabb hatása, hogy csak a függőleges irányú fénynyalábokat ereszti át, vagyis a felületekről, különböző anyaghatárokról visszaverődő vakító fény nem jut át a lencsén.

Miért jó ez? Azért, mert sok tevékenység során megkönnyíti életünket. Ilyen például az autóvezetés, vagy a horgászat, a vadászat, a vizi sportok, vagy a víz mellett eltöltött szabad idő. A vízfelszínről visszaverődő napsugarak nem jutnak át a polarizált lencsén, így sokkal jobban „beleláthatunk” a vízbe, meglepően nagy mélységbe is. A felület tükröződő csillogása megszűnik, ami komfortos látsásélményt biztosít. Autóvezetéskor is előfordul, hogy a csillogó aszfaltról visszaverődő fények zavarhatják látásunkat. Egy polarizált lencséjű napszemüveggel azonban ez sem probléma többé.

Anti-reflective (Visszaverődés-gátló) 

Visszaverődés-gátlóval - általában megnézium fluorid - a lencse felszínét vonják be. A bevonat csökkenti a fényvisszaverődést, így javítja a látás minőségét. A vékony visszaverődés-gátló bevonatokat általában a lencse hátoldalán alkalmazzák.

Gradient (Átmenetes) 

Az átmenetes lencse fokozatosan sötétedik a lencse aljától a teteje felé. Ez a lencse a felülről jövő fényt blokkolja anélkül, hogy befolyásolna a látás minőségét. 

Constant Density (Állandó Sűrűségű Lencsék) 

Az állandó sűrűségű lencsék bevonata egyenletes van elosztva a lencse felületén. Az ilyen napszemüveg kényelmes viselet, mert a lencsén nincsenek a fokozatos lencsénél található csíkok. A piacon kapható napszemüvegek legnagyobb része állandó sűrűségű lencsés.

Mirror Coating (Tükör-bevonat)

A tükör-bevonat bármilyen lencsén alkalmazható. Ez a vékony, általában krómból készült bevonat csökkenti a fény erősségét, azáltal, hogy nagy részét eltéríti a szemtől. A legnépszerűbb színek az kék, zöld és narancssárga.

TIPIKUS NAPSZEMÜVEG LENCSÉK

Grey (Szürke)

• a természetes árnyalat elősegíti a tökéletes látást

• legkevésbé torzítja a színeket

• nem emeli ki a kontrasztokat

• a káros ultraibolya sugárzások (UVA és UVB) ellen 100 %-os védelmet nyújt

Green (Zöld)

• kiemeli a sárga és a vörös színeket

• jól használható minden fényviszonyban, különösen gyenge fényviszonyok között

• erős fényben is elviselhető a fényáteresztő képessége

• kiválóan használható lapos terepen történő futásnál és országúti kerékpározásnál

Brown (Barna)

• a természetes árnyalat elősegíti a tökéletes látást

• jól használható minden fényviszonyban, különösen gyenge fényviszonyok között

• erős fényben is elviselhető a fényáteresztő képessége

• a káros ultraibolya sugárzások (UVA és UVB) ellen 100 %-os védelmet nyújt

Rose (Rózsaszín)

• kiválóan használható rossz látási viszonyok között (pl. ködben), lapos fényben

• erős fényben is elviselhető a fényáteresztő képessége

• a káros ultraibolya sugárzások (UVA és UVB) ellen 100 %-os védelmet nyújt

Yellow driver (Sárga vezető napszemüveg)

A Driver lencsék egy olyan forradalmi fejlesztési eljárással készülnek, amelynek köszönhetően mind a fényresötétedő, mind a polarizált szemüvegek előnyös tulajdonságaival rendelkeznek.

• tökéletes kontroll a változó fényviszonyok között

• a legkényelmesebb látásélményt nyújtó lencse autóvezetéshez 

• minden időjárási körülményben éles látás

• a szem kevésbé fárad el vezetés közben, ennek köszönhetően gyorsabb, biztonságosabb reakciók

• egyesíti a fényresötétedő és polarizált lencsék kiváló tulajdonságait.

Yellow night driver (Sárga éjszakai vezető szemüveg)

• ideális gyenge fényviszonyok közti, illetve éjszakai vezetéshez

• a szem kevésbé fárad el vezetés közben, ennek köszönhetően biztonságosabb és gyorsabb reakciók, reflexek

• 30%-kal növeli a szembe jutó fény mennyiségét alacsony fényviszonyoknál is

A NAPSZEMÜVEG KERETEK

A napszemüveg fontos része a keret. A napszemüveg keretek különböző anyagokból készülhetnek, fémből, műanyagból, fából, vynilből. Az napszemüveg összetevőinek minősége határozza meg a különbséget az egyszerű napszemüveg és a igazi jó minőségű napszemüveg között.

A legtöbb napszemüveg keretet műanyagból, fémből vagy a kettő kombinációjából készítik. A következőkben a piacon jelen lévő leggyakrabban használt keretekről és az előállítási folyamatokról lesz szó.

 

Vinyl 

Ezt a műanyagot gyakran használják a napszemüveg-iparban. Sok színben állítható elő. Pehely könnyű, erős és rugalmas. Jó a “memóriája”, azaz csavarás és hajlítás után is visszanyeri eredeti formáját. 

Acetát

Eredetileg ezt az anyagot használták a leggyakrabban a műanyag keretek gyártásnál. Ez egy pamut/ fa forgács termék, sok színben és mintával állítható elő. Az acetát viszonylag kemény anyag, hevítés után formázható. Divatszemüveg-gyártásban ez a leggyakrabban használt anyag.

Fém

Fém szemüvegkeretek különösen könnyűek, így kevésbé terhelik az orrot. A felhasznált nemesfém két további előnnyel rendelkezik: nem csak masszív, hanem emellett garantáltan rozsdamentes is. A fémből készült keretek ugyanakkor mindig elegánsnak és könnyűnek hatnak.

Karbon, titán

Különösen népszerűek a titán és karbon szemüvegkeretek. A titán és karbon keretek körülbelül 50%-al könnyebbek, mint a hagyományos szemüveg alapanyagok. Emellett nagyon stabil, így könnyű vékonyra csiszolni. Továbbá rozsdaálló az agresszív környezeti hatásokkal szemben.

Fa

A fa szemüvegkeretek az egyik legérzékenyebb keretek, de érzékenységét kárpótolja a design-os megjelenés. Minden fa keret ragasztva, erősítve, majd pácolva van, hogy erősségét és tartósságát fokozzák. Tartózkodni kell a fa keretek folyamatos vízzel való érintkeztetésétől. Ezek a keretek sportolóknak és szabadidős sport tevékenységekhez nem ajánlatosak.

Bársony bevonat

A bársony bevonat ragasztással rögzített a műanyag felületre. Emiatt eléggé érzékeny daraboknak minősülnek. Tisztításuk megnedvesített türölközővel a legcélszerübb.

A NAPSZEMÜVEG SZERKEZETE

1. Lens - Lencse
2. Frame - Keret
3. Bridge - Híd
4. Top rim - Áthidaló
5. Hinge - Csap
6. Temple - Szár
7. Pad holder - Orrnyereg tartó
8. Pad - Orrnyereg
9. Hockey end - Fültámasz

AZ ARCFORMA

 


Share this post